EFFEKTIV ANDNING

Hur skapar vi hälsa?

De flesta människor stannar då och då upp i livet och tänker att de måste bli lite mer hälsosamma. Känner du igen dig? Det som följer på detta är i regel en längre eller kortare period av förändrad diet och/eller förändrade träningsvanor. Överallt pratas och skrivs det nästan uteslutande om mat och motion för att förebygga sjukdom och bibehålla hälsa.
Inte många klarar dock att hålla en sådan regim någon längre tid. Man orkar inte kämpa så länge utan återgår snart till sin vanliga livsstil och det som blir kvar är möjligen ett dåligt samvete.
Det som glöms bort i debatten är dock hur stor roll andningen spelar för vår hälsa. Om inte andningen fungerar som den ska så kommer inte heller maten eller motionen ha den positiva effekt på kroppen som vi eftersträvar. Det är dessutom mycket enklare att ändra sina andningsvanor än sin diet. När man sen väl fått ordning på andningen får man automatisk mer energi och orka på ett helt annat sätt ta itu med de andra svårare områdena.

Vilken roll spelar andningen?

Alla tusentals processer som hela tiden pågår i vår kropp behöver energi för att fungera. Det är därför av yttersta vikt att vi kan producera energi effektivt om vi vill vara friska och starka. Mest energi går det åt när vi motionerar eller gör något som kräver stor koncentration men även under sömnen går det åt energi till att hålla systemet igång och återuppbyggnad och återhämtning.
Energin skapas i våra celler genom att näring (från vår föda) förbränns. För att en effektiv förbränning skall ske behövs tillräckliga mängder syre. Utan syre blir det dålig förbränning med mycket slaggprodukter och lite energi.
shutterstock_106573124Syret till förbränningen får vi till största delen genom andningen. Vi andas in luft som innehåller ungefär 21% syre, vilket överförs till små kapillärer (väldigt små blodkärl) från våra lungblåsor och fraktas med blodet till alla celler i kroppen, där syret tas in och bidrar till energiproduktionen i cellerna.
I cellernas energiförbränning bildas koldioxid som biprodukt. Koldioxiden tas upp av små kapillärer runt cellerna och fraktas via blodbanan tillbaka till lungorna där de via små kapillärer lämnas över till lungblåsorna och kan andas ut i vår utandning.
På bilden ser du luftrörens små förgreningar som går ner i klungor av lungblåsor (alveoler) och hur nätverk av röda och blå kapillärer omsluter lungblåsorna. De röda innehåller syresatt blod  (syre har tagits upp via lungblåsorna) som skall fraktas ut till cellerna. De blå innehåller koldioxid (från cellernas energiförbränning) som skall lämnas av i lungblåsorna för utandning.

Skillnaden mellan effektiv och ineffektiv andning

Det finns många parametrar vad gäller effektiv andning. I effektiv andning andas vi så att:
  • Vi tar upp maximalt med syre i cellen så att det sker en optimal förbränning och skapas mycket energi.
  • Det inte blir kvar så mycket fritt cirkulerande syre i blodbanan, eftersom det kan skapa fria radikaler och bidra till vårt åldrande.
  • Nervsystemet balanseras och stress motverkas.
  • De små kapillärerna öppnas upp så att cirkulationen i kroppen fungerar bättre.
  • Vi lär kroppen att till större del använda sig utan anaerob andning
  • Vi lär kroppen att behöva ta färre andetag per minut och spar därigenom massor av energi.
Vill du också lära dig effektiv andning? Kom på ett av mina föredrag. 
Intressant? Dela gärna!Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest