Planerar du din energi-ekonomi?

Effektiv andning är den i särklass viktigaste parametern för hur du mår och hur mycket energi du har. Alla kroppens processer behöver energi för att fungera. Hur mycket energi du förbrukar står i relation till hur snabbt du andas. Andas du sakta så förbrukar du mindre energi än om du andas snabbt. Andas vi sakta så skapar vi också mer energi än när vi andas snabbt, vilket gör att snabb andning har dubbel negativ effekt på våra energiresurser.
Precis som när det gäller din ekonomi så finns det perioder, kortare eller längre, när du behöver mer resurser av någon anledning. När det gäller dina energiresurser så kan det vara tillfälliga fysiska eller psykiska belastningar. När det gäller pengar så har du förhoppningsvis lärt dig spara undan överskott de månader som är lugna för att balansera upp mer utsvävande perioder. Likadant fungerar det med dina energiresurser. Efter ett sprinterlopp eller en period av stress eller problemlösning är det meningen att du ska komma tillbaka till djup, lugn, rytmisk andning för att snabbt kunna balansera upp underskottet.
running-498257_1280

Korta intensiva perioder utav energiförbrukning är helt i sin ordning om du bara kommer ihåg att balansera upp underskottet efteråt!

Vad de flesta inte tänker på är  att andningen kan vara snabb även utan fysisk ansträngning och att detta också förbrukar onödig energi. När vi till exempel är spända, stressade eller nervösa hamnar andningen automatiskt högt upp i bröstet och blir kort och snabb.
Problemen uppstår när vi går omkring med kroniskt stresspåslag och inte har en naturligt balanserad andning att falla tillbaka på. Effekten blir då att vi ständigt tar ut energi från vårt sparkonto men aldrig fyller på med ny. I längden kan detta skapa bristande hälsa och kronisk sjukdom.

Intressant? Dela gärna!Email this to someoneShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *